Aybel Textielverf hitanshu-patel-9LgRPixEotk-unsplash

Veelgestelde vragen

 

Aybel Textielverf FAQ Vlekken na het verven colin-watts-OttsVAS4a84-unsplash

Vlekken in de stof na het verven

Het ontstaan van vlekken na het verven komt af en toe voor. Er zijn diverse soorten vlekken en daarmee ook verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  1. De stof is nieuw en weinig gewassen
  2. De stof is oud en/of intensief gebruikt
  3. De wasmachine was te vol
  4. Niet voldoende geroerd
  5. De wasmachine pompt het restwater af voor het wasprogramma begint

Oorzaak 1: De stof is nieuw en weinig gewassen
Nieuwe stof en kleding wordt meestal bewerkt met producten om de stof stijver te maken, maar ook water- en vuilafstotende coatings en impregneermiddelen worden veel gebruikt bij het produceren van stoffen. Deze producten verhinderen dat de textielverf goed en gelijkmatig wordt opgenomen. De meeste van de toegevoegde beschermingsmiddelen verdwijnen na een aantal wasbeurten. Gewassen kleding voelt dan ook minder stijf aan en ook waterdruppeltjes blijven niet meer op de stof liggen, maar dringen in de stof. Nieuwe, of nog niet zo vaak gewassen stof, moet dus eerst goed schoon en zuiver zijn. Wij hebben goede ervaring met het gebruik van een vaatwastablet in plaats van normaal wasmiddel. Een vaatwastablet reinigt krachtiger dan gewoon wasmiddel. Voor zeer delicate stoffen zoals zijde of Kashmir is een vaatwastablet te krachtig en tast het de stof weer te veel aan. Voor katoen of Nylon is een vaatwastablet veilig te gebruiken.

Oorzaak 2: De stof is oud en/of intensief gebruikt
Oude gordijnen, kussens of kledingstukken kunnen meestal prima geverfd worden. Als de stof echter niet helemaal schoon is, dan kunnen na het verven vlekken zichtbaar worden. Een veel voorkomende oorzaak zijn vetresten. Resten van vetvlekken zijn op het oog soms niet meer zichtbaar, maar nog wel in de stof aanwezig. Vooral als de stof slechts op lage temperatuur is gewassen kan dit voorkomen. Ook zonnecrème of make-up kan vlekken veroorzaken die moeilijk schoon worden. Voor het verven is het belangrijk om de stof goed te wassen op de hoogst toegestane temperatuur voor de stof en met een goed reinigend wasmiddel. Een vaatwasmiddel gebruiken in plaats van gewoon wasmiddel is een goed alternatief als de stof niet te delicaat is (zoals bijvoorbeeld zijde en Kashmir). De meeste andere stoffen kun je veilig wassen met een vaatwastablet.

Oorzaak 3: De wasmachine was te vol
Als de vlekken vrij scherpe scheidingen met grote verschillen tussen licht en donker, vertonen, zoals gekreukte stof, dan is een te volle wasmachine mogelijke oorzaak. Een wasmachine mag maximaal tot 2/3 gevuld worden en de was moet los in de wasmachine worden gelegd. Als de hoeveelheid stof te veel is dan kan het water zich niet meer gelijkmatig verdelen. Hierdoor kunnen kleurverschillen of vlekken ontstaan. Zorg er dus voor dat de wasmachine groot genoeg is voor de hoeveelheid stof die je tegelijk wilt verven.

Oorzaak 4: Niet voldoende geroerd
Als je op de hand verft is het belangrijk om regelmatig en stevig door te roeren. Als het water met de opgeloste textielverf zich niet gelijkmatig in de stof kan verspreiden dan zal dit leiden tot vlekken en kleurverschillen. Zodra je de stof in het verfbad legt is goed roeren van belang. Als na 5 tot 10 minuten de verf goed is verspreid dan kun je daarna om het kwartier nog een 1-2 minuten stevig doorroeren. Eventueel kun je na enkele uren minder vaak roeren en de kleur een nacht laten intrekken.

Oorzaak 5: De wasmachine pompt het restwater af voor het wasprogramma begint
Als er enkele diepgekeurde vlekken te zien zijn en verder slechts een heel licht resultaat is én je de textielverf direct in de trommel hebt gegoten, dan kan de oorzaak liggen in je wasmachine. Sommige typen wasmachines beginnen een wasprogramma met het afpompen van restwater van vorige wasbeurten. Dit afpompen kun je ook goed horen zodra je de wasmachine inschakelt. Als dit het geval is dan kan dit de oorzaak zijn dat de meeste textielverf is verdwenen voor het verven begon.